Kylmäpihlaja

Kylmäpihlajan majakka ja luotsiasema valmistuivat 1953 korvaamaan Rauman edustalla ollutta majakkalaivaa. Majakassa on oma keskuslämmityslaitos ja dieselgeneraattorit, joista saadaan virtaa valovoimaiseen lyhtylaitteeseen, radiomajakkaan ja sumusireeniin. Majakan siipirakennuksessa on asuintilat 12 luotsille, kahdeksalle kutterinhoitajalle ja kahdelle majakkamiehelle.

Kylmäpihlajan majakkasaarelta on mahtava näkymä suoraan avomerelle. Karusta olemuksestaan huolimatta tämä tyrnien värittämä saari kuhisee elämää, ainakin lintujen pesimäaikana.

Saariston elämään ja luontoon pääset konkreettisesti tutustumaan saarioppaiden avustuksella sekä venesatamaan rakennetussa opasvajassa, jossa on vaihtuvia luonto- ja meriaiheisia näyttelyitä.

Kylmäpihlajan majakan 36 metriä korkeassa tornissa on 11 viihtyisää kahden hengen hotellihuonetta
sekä kodikas ja tilava perhehuone.

Kylmäpihjalan Majakka tarjoaa käyttöösi myös monipuoliset ravintola- ja kahvilapalvelut sekä modernit kokous- ja saunatilat. Ravintolassa on 30 asiakaspaikkaa. Kylmäpihjalan Ravintolan ruokalistalta löytyy saariston makuja eri muodoissa.

Majakan kappelia voi käyttää juhliin tai hiljentymiseen arjen keskellä.

Venesataman tuntumasta löytyy nuotiopaikkoja grillausta varten.Rauman kaupunki toimittaa polttopuita nuotiopaikoille. Oma kirves kannattaa kuitenkin ottaa mukaan polttopuiden pilkkomista varten.

Kylmäpihjalan vierasvenelaituri

Satama-allas sijaitsee aallonmurtajien suojassa. Syväys on 4m.

Alus kiinnitetään poijuihin sekä laituriin. Venesataman tuntumassa on nuotiopaikkoja.

Kylmäpihlajan sijainti: 61 08,7 N 21 18,4 E. Valon korkeus: 36,0 m. Valon kantomatka: 17,0 M.

Kylmäpihjalan havaintoasema

Ilmatieteenlaitoksen havointoasema Kylmäpihlajan saarella Rauman edustalla, ulkosaaristossa. Tuulimittari sijaitsee korkean majakka-tutka -rakennuksen katolla, esteettömällä paikalla. Manner ja niemimaat varjostavat idänpuolen sektorissa (040-180 astetta) 4-10 km päässä, mantereen ja aseman välissä saaristoa. Koko länsipuolen sektorissa on avomerta.

Lähteet: Ilmatieteenlaitos, veneily.fi ja kylmapihlaja.com