Vanha Rauma

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Tämä kaupunginosa on yhä Rauman sydän, jossa asutaan, eletään ja tehdään työtä. Vanhassa Raumassa on 28 hehtaarin alueella 600 erilaista rakennusta. Näistä suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia. Asukkaita elää Vanhassa Raumassa tätä nykyään noin 800. Vanhan Rauman keskus on Rauman Tori.

UNESCO:n maailperintökohteeksi 1991

Vanha Rauma hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon, jonka kohteet edustavat kansainvälisesti katsottuna erittäin arvokasta kulttuuri- ja luonnonperintöä. Vanha Rauma valittiin luetteloon ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoisesta puukaupungista.

Ainutlaatuisia liikeitä putiikkeja

Alueelle houkuttelevat elävä kaupunkielämä kahviloineen ja monipuoliset erikoisliikeet.

Persoonallissa kaupoista ja liikkeistä voit tehdä upeita ja unohtumattomia löytöjä.

Viehättävät keskiaikaiset piirteet

Lähes 30 hehtaarin laajuisen Vanhan Rauman kaupunkirakenteessa on edelleen nähtävissä keskiaikaisia piirteitä, kuten kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat sekä epäsäännölliset tontit.

Kaupunginosassa on noin 600 rakennusta. Vanhalle Raumalle on tunnusomaisia ovat pihoja rajaavat komeat portit ja lauta-aidat. Jokaisella talolla on oma värikäs tarinansa, jota tämänkin päivän asukkaat osaltaan jatkavat.

Vanhassa Raumassa kannattaa liikkua kävellen

Parhaiten Vanha Rauma avautuu jalankulkijalle. Kulkija voi haistaa syreenin tuoksun tai savupiipuista nousevan tunnelmallisen puulämmityksen savun. Kävellen voit tarkastella puuseppien taidokasta työtä julkisivujen yksityiskohdissa sekä pihojen porteissa.  Vanhan Rauman joissakin rakennuksissa on säilynyt piirteitä jopa 1700-luvulta, toisissa taas 1800-luvun alusta. Suurin osa rakennuksista on kuitenkin saanut nykyisen uusrenessanssityylisen ulkoasunsa 1890-luvun vilkkaana korjauskautena.

Lähteet: Visitrauma.fi ja Oldrauma.fi