Ajankohtaista: Raumasivut.fi etsii vanhoja, digitoituja Super 8-, VHS- ja muita elokuvafilmejä Raumalta

Ehkä tämän tiedotteen lukijoiden joukossa on nykyisiä, vanhoja tai tulevia raumalaisia, joille sanonta ”Ol niingon gotonas!” herättää muistoja. Jos sellaisia muistoja on kuvattu elokuvafilmeille, filmit kehitetty ja vieläpä digitoitu — esimerkiksi käyttämällä helsinkiläisen P.Mutasen Elokuvakonepaja Oy:n osaamista — voi niitä tarjota julkaistavaksi avoinna olevalle Raumasivut.fi-sivustolle. Toisin sanottuna:

Raumasivut.fi etsii vanhoja filmejä, joissa esiintyy Rauman kaupunkikuvaa, maisemia, nähtävyyksiä, teollisuutta, vanhoja rakennuksia ja liiketiloja, kuten kioskeja, huoltoasemia, sekä tunnettuja raumalaisia, tai muita aiheita jotka muutoin liittyvät tähän Suomen kolmanneksi vanhimpaan — ja toki maan kaikkein kauneimpaan — kaupunkiin. Haussa on nimenomaan videokuvaa, sillä vanhoja, ja uusiakin, valokuvia on kerätty sangen onnistuneesti useisiin kokoelmiin, kuten Raumakuvastoon.

Raumakuvasto, joka sijaitsee nettiosoitteessa www.raumakuvasto.fi, sisältää eräitä vanhoja elokuvia Raumalta, mutta ne ovat vain 1950- ja 1960-luvuilta, ja esittelevät lähinnä takavuosien yleisötapahtumia; videoklipseissä nähdään, muttei kuulla*, esimerkiksi puolen vuosisadan takaa järjestetyt Lättärikisat sisäsatamassa, kuten myös Eläintarhan ralliajot, autotaiturit Canadian Hell Drivers esiintymässä, sekä kuvaa omatekoisesta hydrokopterista. Hydrokopteri tarkoittaa periaatteessa moottorikelkkaa, jossa telan sijaan työntövoimaa antaa laitteen takana sijaitseva ilmapotkuri.

Miksi Raumasivut ryhtyi tällaiseen elokuvaprojektiin?

Silloin kun Raumasivut avattiin vuonna 1998, ei sen tekijällä ollut ajatuksena pitää sivustoa toiminnassa vuosikymmeniä. Nyt kun on niin käynyt, lienee viimeinkin aika myöntää, että Raumasivut.fi on tullut jäädäkseen. Sivusto pyssyy toiminnassa vielä toisenkin vuosikymmenen!

Toisaalta samaan aikaan itse kaupunki elää, kasvaa ja kehittyy varsin nopeasti.

Vanhaa korjataan ja uutta tehdään. Esimerkiksi vilkaistaessa Google Maps -karttapalvelulla kaupunkia satelliitin silmin, voidaan nähdä miten teollisuusalue on kasvanut, pientaloalueita tullut lisää — ja liikekiinteistöjen valomainokset vaihtuneet. Mainittakoon vaikkapa vanha kunnon Tuulikin Radio ja TV -liike — se on lopettanut toimintansa kokonaan Lyseokadulla, ja Kauppakadulla sijaitseva Rayn Potti on muuttunut moderniksi Veikkauksen Pelaamoksi. Pelaamot ovat minikokoisia yli 18-vuotiaille suunnattuja peliluolia, joissa maksaminen tapahtuu joko käteisellä tai kotimaisella debit-kortilla. Seteleitä voi vaihtaa kolikoiksi rahanvaihtajien välityksellä. Jos pelaaja avaa esimerkiksi raha-automaattipelin tai voittaa vaikkapa vedonlyönnissä jotakin ulkomaista valuuttaa, niistä saadut voittosummat maksetaan joko setelirahalla tai erityisillä tiketeillä. Sellaiset tiketit voi vaihtaa rahaksi Pelaamon palvelupisteestä käsin. Tyypillisen Pelaamon ”palettiin” kuuluu kolikkopelien lisäksi toki perinteinen Lotto, arvontapelit, vedonlyönti (kuten Pitkäveto, Vakio, Moniveto, Tulosveto, Voittajavedot, myös porukkapelit), sekä raaputusarvat ja toto.

Kuinka voin osallistua?

Hankkeeseen osallistumisesta kiinnostuneita lukijoita kehotetaan kirjoittamaan sähköpostia tällä palautelomakkeella. Viestiä lähetettäessä on syytä mainita oma toimiva sähköpostiosoite ja mainita minkälainen videoklipsi on kyseessä. Ilmoitus on voimassa niin kauan kuin tämä teksti näkyy Raumasivuilla.

*) Edellä mainitulta sivustolta videoita tietokoneelleen tai kännykkäänsä lataava katsoja voi pian klipsin alkamisen jälkeen huomata, ettei vanhoissa kaitafilmeissä juuri kuulla musiikkia. Esimerkiksi Super 8 -formaatille kuvatuissa kahdeksan millimetriä leveissä keloissa ei ollut yleensä magneettinauhaa äänen tallentamista varten, eikä toisaalta monissa kameroissa ollut mikrofoniakaan.