Raumaa pommitetaan

Rauma on joutunut kahdesti pommitusten kohteeksi. Jälkimmäisellä kerralla oli vaarassa tuhoutua koko kaupunki. Elettiin vuotta 1855 ja Turkin sodan aikaa. Englanti ja Venäjä olivat sodassa keskenään. Heinäkuun 2 pv:nä 1855 saapui englantilainen fregatti Driver Rauman sataman edustalle.

Sota-aluksesta läksi 6 venettä neuvotteluun, Raumalta yksi. Nelihenkisen raumalaisvaltuuskunnan johtajana oli pormestari Petterson. Englantilaiset vaativat nähdä mm. mitä sataman varastoissa oli.

Siihen raumalaiset eivät suostuneet ja neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Englantilaiset yrittivät kuitenkin nousta maihin ja vallata laiturissa olleen aluksen. Silloin raumalaiset, venäläisten sotilaiden kanssa avasivat tulen.

Näin kertoo mukana ollut raumalainen puolustaja:

”Majur ol juur angarast kiäldän, etei vaa saa amppu, ennengo hän anda signaali. Mutt hemmetti, ei sunkka meit haluttant tull elävält ammutuks.

Engelsmannim baati oliva jo tosa viidengolmatt asklem bääs rannast, eik mittä signaali vaan guulun. Mutt juu. Sillon gapteen Lindgren ammus täräytt ensmäisen guti ja sillo vast majurikim baukatt signaalis, vaikk ilma stääki jo olis tullt toimen gon gerram bräiskimä ruvetti. Ja sit men nelisatakakskymmentviis laukaust jokseski yhdelp präiskäyksell. Ja kyll siint tull paateis vähän gamal poru.

Yksikim baatt ammutti nii säpäleiks etei enä omill voimillas poiskam bäässy. Eik net tussareillas ja kanuunoillas juur mittä aikka saan. Läksiväp pakko niim bian go vaam bääsivä.”

Kun veneet olivat päässeet takaisin fregattiin, ryhdyttiin sieltä pommittamaan satamaa ja Raumaa. Pommitus, joka ei kuitenkaan saanut aikaan kovin suurta vahinkoa kesti 2,5 tuntia. Tämän jälkeen fregatti poistui Ruotsin puolelle.

Kolmen viikon kuluttua saapuivat sotalaivat uudestaan. Nyt niitä oli kaksi. Neuvottelematta ne avasivat tulen ja pommittivat Raumaa n. 10 tuntia. Satamassa syttyi tulipaloja, muutama laiturissa ollut alus tuhoutui, mutta itse kaupunkiin ylettyi vain pari kuulaa. Seuraavana päivänä alukset poistuivat. Pariisin rauha v.1856 lopetti vihollisuudet.

Artikkelin luokat: , ,

Artikkeli julkaistu: 18 helmikuun, 2010

Artikkelia muokattu: 19 helmikuun, 2010