Rauman Lukko

Rauman ainoa pääsarjassa eli SM-liigassa pelaava joukkue on Rauman Lukko.  Tämä raumalainen  jääkiekkojoukkue on perustettu vuonna 1936 . Rauman Lukolla on monta eri ikäisten juniorijoukkuetta. Hakukoneissa joukueen nimi kääntyy myös monesti Lukko Rauman nimiseksi jääkiekkojoukkueeksi.

Lukko on voittanut Suomen mestaruuden vuonna 1963, hopeaa 1961, 1966, 1988 ja pronssia 1965, 1969, 1994 ja 1996. Lukko on voittanut myös Suomen Cupin vuosina 1964 ja 1969.

Rauman Lukon logo

Rauman Lukon logo

Joukkueen kotiareena on  ns. Äijänsuon Jäähälli. Ennen kevään 2010 Play Offs otteluita hallinimettiin Kivikylän Areenaksi. Hallin yleisökapasiteetti on 5 400.  Lukon toimitusjohtajana on vuodesta 2007 toiminut Timo Rajala.  Ennen Rajalaa toimitusjohtana toimi Jyrki Santala. Ylinta päätösvaltaa Rauman Lukossa käyttää Rauno Mokka.  Lukon nykyinen valmentaja on Rauli Urama.

Talolan Sisusta lähti liikkeelle raumalainen jääkiekkoilu

Rauman Lukon syntyminen liittyy kiinteästi  Rauma Wood ja Rauma-Raahe Oy yhtiöihin. Rauman Lukko perustettiin marraskuussa 1936, mutta todellinen pohja oli luotu jo vuosia aiemmin.  Talolan Sisu oli pienen työyhteisön kortteliseura, jolla oli tärkeä sija Lukon jääkiekkojoukkueen perustamisessa. Talolan Sisun taival alkoi  jo 1920-luvulla. Pariisin olympiakisojen aikaan Rauma Wood Ltd:n työläisten asuntoalue Talola sai ensimmäisen Sisunsa.

Taustana Talolan Sisun synnylle oli nuorten valtava tarve saada urheilla ja toimia yhdessä.

Jäähockey tuli kuvaan sekin, joten jo Sisun aikana tunnettiin vetoa jääurheiluun. Jääkiekosta ei toki vielä mitään tiedetty tällöin. Jalassa käytettiin tukkiluistimia, kädessä katajasta tai kuusesta tehtyjä mailoja.

Jo tuohon aikaan Rauman ja Porin ottelut olivat ihmisiä kiinnostavia tapahtumia.  ”Kalevassa asuneiden porilaisten huoneiden ikkunoihin lentelivät jäätyneet hevosenkakkarat ainakin silloin, kun isännät olivat hävinneet. Tietysti rakkaat naapurit joutuivat lähtemään kentältä matkustajakotiin luistimet jalassa.” (Wikipedia)

Marraskuussa 1936 kaikki Sisun jäsenet liittyivät vasta perustetun Lukon jäseneksi.  Lukko ei ollut jääkiekkoseura, lajia ei silloin tunnettu Raumalla. Kun perustava kokous oli pidetty, toiminnan muotona olivat yleisurheilu ja  hiihto.

Rauman ensimmäisen jääkiekkojoukkueen nimeksi tuli aluksi Rauma Woodin Lukko.  ”Tuon ajan touhumiesten muistelmien mukaan idea Lukosta saatiin itse asiassa Valkeakoskelta. Kun siellä tehdasseura sai nimekseen Haka, haluttiin Raumalla astetta parempi oven sulkija eli lukko.” (Wikipedia)

Siivous- ja kiinteistönhuoltoyritys RTK-Palvelu kuuluu samaan Contineo konserniin Rauman Lukon kanssa, ja se on viime vuosina maksanut jääkiekkoseuran toiminnasta syntyneet tappiot. Monimutkaisessa organisaatio kuviossa, Raumalaisen jääkiekkoilun tuki Ry on se taho, joka kuittaa tappiot vuosittain. Käytännössä kuitenkin  RTK-palvelu on se yritys joka takaa  jääkiekkoilun pääsarjatasolla Raumalla.

Lukkoaiheiset verkkosivustot

Verkosta löytyy neljä Rauman Lukko aiheista sivustoa: Rauman Lukon kotisivut, Sinikeltainen.net sekä Lukon faneille suunnatut internetsivut Lukkomania.com keskustelufoorumi ja lukkofanit.fi

Lisäksi Lukolla on verkkokauppa osoitteessa lukkoshop.fi

Teksti: Raumasivut.fi

Kuvat: raumanlukko.fi

Lähde:Wikipedia

Artikkelin luokat: , , , ,

Artikkeli julkaistu: 14 maaliskuun, 2010

Artikkelia muokattu: 25 maaliskuun, 2010