Raumanmerestä selkämeri

Merenkurkun eteläpuolella olevan Pohjanlahden osan (Selkämeren) nimi on perinteisesti ollut Raumanmeri.

Näin historialliset lähteet 1700-luvulta:

Rovasti Frosterus julkaisi 27.5.1736 tiedon, että Pohjanlahden eteläpuolta n. 60 merimailin laajuudelta kutsutaan Raumanmereksi.

Sven Mellenius mainitsee julkaisussaan vuodelta 1770, että Rauma on saanut nimensä sen edustalla olevasta Raumanmerestä.

Myös 1800-luvulla julkaistuissa kirjoissa puhutaan vain Raumanmerestä:

Ahvenanmaan saarien ja Pohjoisen Merenkurkun välillä, eli siinä Pohjanlahden osassa, jota sanotaan Raumanmereksi …

…tämän meren eteläistä ja avarampaa puolta, Raumanmerta kohden leviää Suomen länsiranta 30:n penikulman….. (Suomen Maantiede Kansalaisille)

…he kulkivat pitkin Suomenmaan etelärannikkoa Raumanmeren seuduille…(Y.Koskinen: Suomen Kansan Historia)

Raumanmereksi sanotaan sitä Pohjanlahden osaa, joka huuhtelee Satakunnan rannikkoa (Maamme-kirja)

Myös Elias Lönnrotin Suomalais-Ruotsalainen sanakirja tuntee Raumanmeri nimityksen.

Selittämättömästä syystä nimi Raumanmeri alkoi muuttua Selkämereksi. Karttoihin ilmestyi Raumanmeren ohella ensin suluissa nimi Selkämeri. Sitten sulut poistuivat, nimi vahvistui ja syrjäytti lopulta kokonaan Raumanmeren.

Ensimmäisessä Tietosanakirjassa pidetään Raumanmeri- nimitystä yleisempänä, joskin siinä jo todetaan, että ’kirjallisuudessa joskus nimitetään Pohjanlahden eteläosaa Selkämereksi’. Myös Pieni Tietosanakirja asettaa Raumanmeri-nimityksen Selkämeren edelle.

Raumalla ei katsottu muuttumista suopein silmin. Vuonna 1933 Rauman kaupunginhallitus kääntyi Suomen Maantieteellisen seuran puoleen ja pyysi sitä puuttumaan asiaan. Vastauskirjeessään Seura lupasi tehdä voitavansa. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Vuonna 1944 yritettiin uudestaan. Nyt muutospyyntö osoitettiin suoraan Valtioneuvostolle. Tälläkin kerralla turhaan.
Selkämeri on vakiintunut kaikkiin karttoihin Pohjanlahden keskiosan nimityksenä. Kuitenkin myös Raumanmeri elää, vaikkakin kituliaasti. On ryhdytty puuhaamaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan rannikolle kansallispuistoa. Sen nimeksi on ehdotettu Raumanmeren kansallispuisto.

Artikkelin luokat: , ,

Artikkeli julkaistu: 20 helmikuun, 2010

Artikkelia muokattu: 20 helmikuun, 2010