Tapainturmelus
Tavat ja ihmisten kanssakäynti oli vielä alkuvuosisatoina kouliintumatonta. Silloiset oikeuden pöytäkirjat kertovat esim. että solvaukset ja tappelut olivat yleisiä. Myös kirkonmiehillä oli työmaata kansan pitämisessä kapealla polulla.
1500-luvun pöytäkirjoista voidaan lukea esim. että Antti Raudalle sakkoa lyömisestä 6 mk. Niilo räätälille sakkoa huoruudesta Mariet Olavintyttären kanssa 40 mk. Porvari Henrik Tyrilinpoika sai sakkoa myös 40 mk, koska oli vietellyt koskemattoman neidon Vappu Sipintyttären. Porvari Olavi Raudan puukottajalle sakkoa 6 mk. Henrik Rennerille sakkoa puukotuksesta 6 mk. Paavali Olavinpojalle sakkoa 40 mk vieteltyään avioliitossa syntyneen tytön Vappu Olavintyttären. Puukotuksesta sai siis sakkoa 6 mk, huoruudesta 40 mk.
Vuonna 1685 langetettiin sakkoa miesrötöstelijälle seuraavanlaisista rikoksista: salavuoteudesta, rauhanvalan rikkomisesta, markkinarauhan rikkomisesta, sinelmän lyömisestä, tukastarepimisestä, solvailevista sanoista. Samana vuonna naisia sakotettiin varkauksista, markkinarauhan rikkomisesta, tukastarepimisestä, korvapuustista ja solvaavista sanoista.
Solvaavien sanojen viljelyssä oltiinkin ahkeria ja mielikuvitus kävi rikkaana. Pöytäkirjat kertovat seuraavista haukkumanimistä: karvapää, pikiparta, hunsvotti, kelmi, varas, naistenviettelijä, rakkari (miehille) narttu, kahden miehen morsian, 3 markan akka, lönttänä, postireppu (naisille). Pormestari Jooseppi Ilkka (Jaakko Ilkan sukua muuten) haastoi kilpailijansa Henrik Pärttylinpojan oikeuteen, koska Henrik oli sanonut: ” Pormestarin nenä on yhtä leveä kuin pitkä ja yhtä pitkä kuin leveä”.
1500-luvun lopulla vaikutti Laitilassa mahtava kirkonmies, piispa Erik Sorolainen. Hänen tulisia kirjoituksiaan luettiin myös Rauman kirkossa kansalle opiksi ja ojennukseksi.
”Monta on niitä, jotka sangen harvoin käyvät kirkossa. Usein enempi joukko löytään muualla, olutkrouvisa, käyskentelemisisä ja muisa turhisa juonisa kuin kirkosa. Perkele tässä on mukana pelisä. Se kuiskaa korvaan ja houkuttelee muualle: mitä sinä nyt kirkkoon, kova ilma nyt on ja pitkä matka. Parempi on, ettäs kotona olet taikka menet juomaan, korttia lyömään tai leikitsemään, niin sitä paremmin voi arkia työtä tehdä”.
Artikkelin luokat: 1500-luku, 1600-luku, Rauman historia, Rikos, SakkoArtikkeli julkaistu: 19 helmikuun, 2010
Artikkelia muokattu: 22 helmikuun, 2010