Viinalaiva löytyi sittenkin

Kesällä 1997 kiiri tieto, että ruotsalainen sukellusryhmä oli löytänyt Rauman edustalta 65 m:n syvyydestä saksalaisen sukellusveneen v. 1916 upottaman kaljaasi Jönköpingin. Löytö ei olisi ylittänyt uutiskynnystä, ellei se lastina olisi n. 40 000 litraa konjakkia, 5000 pulloa samppanjaa ja n. 4000 litraa ranskalaista punaviiniä tynnyreissä.

Lasketaan, että lastin huutokauppa-arvo on n. 350 miljoonaa markaa, mikäli lasti on säilynyt juomakelpoisena. Melkoinen aarrelaiva siis. Ruotsalaisille siis onnistui se, mikä ei onnistunut raumalaisherroille Hj.Nortamon jaarituksessa ’Katavkari Efraimin golm juttu’. Siinä Katavakarin ulkopuolelle oli n. 50 vuotta aikaisemmin haaksirikkoutunut purjelaiva lastinaan hienointa ranskalaista rommia.

Näin Nortamo:
”Katavkari Efraim siit juttel kaikill, ko vaan tahdosiva häne jutuijas kuull. ’Ajatelkkast vaa stää rommim baljoutt, ko siäll merem bohjas vallan durhambäite makka, ajatelkkast kui mond kertta siit sais lämmityst tämnengi miäs ko mnää. Ja ko hes sitt viäl jahkava, ett romm ja se sukuse liäme ovas semssi, ett hep paraneva ja tleeva maukkamaks, mitä kauemi heit säilytetä.

Eik se verran go yht halstoopim böhkö siäld ols saatt ylös, vaikk kyll on goitett ja vaikk siäll merem bohjas tiättävästengi om böhkössi ja kruusej ja tynnrei vaikk ming verra ja kaikk täynns stää parast westindia rommi. Eiköst tämmöst ol oikken gamal ajatell’!

Näi Efraim juttel ja mond kertta kon gaunist ilma ol, miäste nähtingi soutavan Gatavkari ulknokkaha ja laahava dragi paati hännäs ja koettavan gähjät ja koperoit merem bohja pitkills seippäill. Mutt turha toimitust se ol”.

Viinalaiva oli kuitenkin totta. Raumalaisherroille sen löytäminen ei onnistunut, ruotsalaisille kylläkin noin 70 vuoden kuluttua jaarituksen kirjoittamisesta. Mikäli Efraim vielä eläisi, hän varmaan sanoisi: ”Engöst mnää stää sanon, vaikk moni mnuu jutuijan naureskel, ett viinalaev siäll makka merem bohjas”.

Artikkelin luokat: ,

Artikkeli julkaistu: 20 helmikuun, 2010

Artikkelia muokattu: 20 helmikuun, 2010