Rauman nähtävyydet

Monilmeinen Rauma ja Rauman seutu huokuvat historiaa. Erikoisuutena Raumalla on, että Raumalla sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä UNESCOn suojelemasta maailmanperintökohteesta.

Vanha Rauma on Rauman elävä sydän ja toinen maailmanperintökohteista. 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevassa puukaupunginosassa toimii putiikkeja ja sisustusliikkeitä. Kaupunginosan Idylliä täydentävät nähtävyydet ja museot.

Keskiajan tunnelmaa tuovat kapeat ja mutkittelevat kadut, joita on lähes mahdotonta kuvitella nykyaikaisten rakennusten rinnalle. Nykyaikaa ja vanhaa rakentamista on yritetty yhdistää esimerkiksi Anundilan aukiolla.

Lapin Sammallahdenmäki on toinen kaupungin maailmanperintökohteista. Alue on maailmanluokassakin ainutlaatuinen jäännös pronssikaudelta.

Eurassa matkailija pääsee tutustumaan hienolla tavalla eri aikakausiin. Käsillä Eura -verkosto on tehnyt laadukkaita käsitöitä.  Ajan Jäljet -verkostoon on koottu Rauman seudun kiinnostavimmat historiakohteet, jotka soveltuvat myös hyvin lapsiperheille.

Merellistä tunnelmaa Raumalla

Raumanmerellä sijaitsevat matkailusaaret palveluineen ovat loistava matkokohde.

Matkailusaarille on kesäaikaan päivittäinen yhteys Rauman Saaristokuljetuksen ja Airisto Linen vesibusseilla. Lähtösatamina toimii Poroholman lomakeskus ja leirintäalue (Rauman Saaristokuljetus) sekä Suojan Satama (Airisto Line).

Raumalle suunnistavan matkailijan kannattaa tutustua ainakin Kuuskajaskarin linnakesaareen, Reksaareen sekä Kylmäpihlajan majakkasaareen, jonka majakan huipulta avautuvat mykistävät näköalat. Sen tornista voit varata myös romanttisen huoneen yöksi.

Rauman seutu on vahvaa kulttuurialuetta

Rauman seudun juuret ovat kaukana esihistoriassa. Rauman kaupunki sai kaupunkioikeudet v. 1442. Rauman onkin Suomen viidenneksi vanhin kaupunki.

Vanhassa Raumassa on säilynyt poikkeuksellisen hyvin keskiaikaisperäisen asemakaavan piirteitä. Vanha Rauma valittiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1991. Se on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue ja samalla se on kaupungin sydän.

Lapin Sammallahdenmäki on pronssikautinen hautaröykkiöalue, joka hyväksyttiin 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.

Eurassa (noin 40 kilometriä Raumalta sijaitsee myös varsinainen esihistorian aarreaitta. Rautakauden loppupuoli ( 600-1200 jKr) eli merovingi-, viikinki- ja ristiretkiaika ovat olleet loisteliasta aikaa seudulla.

Esihistoriallisiin elämyksiin Eurassa voi tutustua Luistarin muinaisjäännösalueella, opastuskeskus Nauravassa Lohikäärmeessä sekä Euran Mannilassa sijaitsevassa Viikinkiajan muinaiskylässä.

Seudun mielenkiintoista kulttuurihistoriaa ovat myös ruukki- ja kartanokulttuurit.

Porista on Raumalle vain 50 kilometriä. Rauman keskus ja sydän on

Majoitus Raumalla

Raumalta löytyvät tunnetut hotellit, kuten Cumulus ja Best Western hotel Raumanlinna. Raumalla voi majoittua myös kesähotelliin, kuten hotelli Raumaan tai Rauma kesähotelliin.  Tasokkaita leirintäalueita Raumalla ovat esimerkiksi Poroholma , Reksaaren Kartun leirintäalue hirsisaunoineen. Lisää majoitus vaihtoehtoja majoitu sivulla.

Rauman Kaupungin erityispiirteitä ovat:

 • Vanha Rauma nimitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon 1991 pohjoismaisen puukaupunkiperinteen edustajana.
 • Lapin Kivikylässä (20 km Raumalta) on toinenkin UNESCO:n maailmanperintökohde, Sammallahdenmäen muinaisjäännösalue.
 • Meri ja merenkulku. Rauman historia ja nykyaika liittyvät kiinteästi mereen. Aikoinaan Rauman purjelaivasto oli maamme suurin ja edelleenkin Rauman satama on Suomen neljänneksi suurin yleissatama.
 • Pitsinnypläys. Harjoitettu jo 1600-luvulla. Raumanpitsiin on mahdollisuus tutustua mm. Pits Priiassa ja Vanhalla Raatihuoneella. Perinteistä Pitsiviikkoa vietetään heinäkuun lopulla.
 • Rauman giäl. Syntyperäisten raumalaisten omintakeinen murre.

Poimintoja Rauman nähtävyyksistä

 • Pyhän Ristin kirkko, fransiskaaniluostarin kirkko 1400-luvulta.
 • Vanha Raatihuone  vuodelta 1776, toimii nykyään museona.
 • Marela 1700 – luvun lopun laivanvarustajan kotimuseo.
 • Rauman Taidemuseo, kaupungin vanhin kivitalo vuodelta 1795.
 • Kirsti  merimiehen koti vuosisadan vaihteesta ( museo).
 • Savenvalajan verstas  uunikaakelintekijän työhuone ja asunto.
 • Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot, 1300-luvulla rakennetun yksilaivaisen harmaakivikirkon jäänteet. Kirkko paloi v. 1640.
 • Kordelinin siunauskappeli
 • Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, tehtailijapariskunnan taideteos- ja taide-esinekokoelma.
 • Lönnströmin Taidemuseo
 • Kiikartorni, näköalapaikka. (Otanlahti)
 • Rauman Vesitorni
 • Pits Priia, Rauman nyplääjien putiikki.
 • Rauman merimuseo,  v. 2004 avattu upea merimuseo.

Lisätiedot: Rauman ja Rauman seudun matkailuneuvonta, Nortamonkatu 5, 26100 Rauma.

Puh. (02) 834 3512

Lähteet: LiveinRauma, Suomiopas ja Rantapallo

Kuvat: Mikko Uussaari